Contact | Bio | Blog | Links | MainNea osoittaa mieltään.Pienestä pitäen tekniikkaan ja taiteeseen sekaantuneena oli valokuvaus luonnollisen oloinen osa jokapäiväistä elämää. Harrastusten, tapahtumien ja kanssaihmisten kuvallinen dokumentointi on ajan saatossa muuttunut vakavasta harrastuksesta aina työksi saakka. Muut kiireet, kuten perhe-elämä, harrastukset, ym. toki rajoittavat kuvausaikatauluja aina välillä, mutta harvoin mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia on ajan suhteen kohdattu. Samantyyliset suuntaukset on nähtävissä myös tyttärissäni, jota pidän yhtenä perhe-elämän hienoimmista asioista. Viereisessä kuvassa elämöi Nea.

Usein kysytään, että millä kuvaan. Jos vastaan lyhyesti, sanon ”kameralla”.

Pitempi vastaus on digitaalijärjestelmäkamera, kera muutaman objektiivin. Keikkasetissä on kaksi Fuji S5 -runkoa ja tyypillisesti neljä eri tilanteisiin soveltuvaa objektiivia. Tarpeen mukaan kuvaan myös kinofilmille (135), ja erikoistapauksissa jopa keskikoon filmille (120, kuvakoko negatiivilla 6 x 6 cm). Salamakalustoa liikkuu mukana myös tarpeen mukaan 1-2 salkullista. Alla on Silja, kuvattuna edellämainitulla keskikoon filmikalustolla.

Tarpeen mukaan valitaan Silja, kuvattu Weltaflexin 6x6 -keskikoon kamerallavain oikea työkalu, jota on opeteltu käyttämään kunnolla. Teknisessä mielessä kameran käyttämisessä ei ole kyse erityisen monimutkaisesta prosessista, vaikka se teknis-terminologinen viidakko saattaakin aluksi vaikuttaa hirvittävältä. Kun valokuvauksen perusluonne on oikeastaan kolmen muuttujan tulos (aika, aukko, herkkyys), on niiden hallinnan ja ymmärtämisen jälkeen helppo keskittyä kuvan visuaaliseen puoleen, eli sommitteluun, sopivaan valaistukseen ja tietenkin ihmisen sisimmän olemuksen taltioimiseen.

Monta asiaa mahdollistaa myös vaimoni Elina (kuvassa oikealla). Allekirjoittaneen välillä korkealentoisetkin suunnitelmat, työhommat, harrastukset ja tempaukset vaativat paremmalta puoliskolta merkittäviä määriä ymmärrystä. Joskus sitä toki saa paistinpannusta, mutta yleensä molempia tyydyttävä kompromissi löytyy.

Näkemys edellä, tekniikka työkaluna takataskussa.
Oulunsalossa 17.1.2010,

-Sauli Särkkä
Copyright (c) 2008-2010 Sauli Särkkä. All Rights Reserved.